Halifeli Köyü Web Sitesi

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Genellikle büyükbaş hayvan yetiştirilmektedir. Tarımda ise buğday, şeker pancarı ve haşhaş ve sebze yetiştiriciliği yapılır. Çoğu köylünün evinde küçükte olsa kendi bahçesi ve ahırı vardır.Genelde köylüde traktör ve modern tarım aletleri mevcuttur. Köylü tarıma önem vermekle beraber hayvancılıkta köyün geçim kaynakları arasında önemli bir yere sahiptir. Amasya’nın elma yetiştiriciliği bol olmasına rağmen bahçelerde kiraz, vişne, ceviz ağaçları boy gösterir.Sütçülük de köyün geçim kaynakları arasında yer almaktadır. Sabahın erken saatlerinde gelen süt aracı halkın sütlerini toplayıp toplama yerine götürmektedir.Malesef köyün yakınında sanayi tesisi bulunmamaktadır.Eskiden çok kişinin çalıştığı bir tuğla fabrikası vardı. Şimdi bu fabrika üretim yapmamaktadır.Köylü Turhal ve diğer çevre pazarlarında köy ürünlerini satarak ev ekonomisine katkıda bulunurlar. Örnek verirsek peynir, tereyağı, salça, çökelik, kuşburnu, her türlü meyve, sebze benzeri ürünler satılmaktadır.
Köyde hemen hemen herkesin bir üzüm bağı bulunmaktadır. Bağlarımızdaki üzümlerimiz iri taneli, yeşil-sarı renkli çekirdekli NARİNCE üzüm cinsinden olup bol yapraklıdır…

chardonnay-360x297

uzum1

Bağlarda yaprak zamanı geldiğinde köylü üzüm yapraklarını toplar ve Turhal Çarşamba pazarında satarak ekonomisine katkı sağlamaktadır. Bazıları ise bu yaprakları salamura yaptıktan sonra satmaktadır. Üzüm zamanı gediğinde bağ bozumu yapılır ve üzüm hasatına göre pekmez yapılır. Eskiden bağların büyük olması ya da ailelerin birlik ve kalabalık olması nedeniyle bağ bozumları daha eğlenceli olur günlerce sürermiş. Geceleri pekmez hazırlanan yerlerde özel yemekler, sohbet ve eğlencelerle çok güzel geçermiş. Üzümler doğal havuzlarda insanlar tarafından ezilir ve kaynatılarak pekmez haline getirilirmiş.
Ayrıca ülkemizde nadir bulunan faydalarının çok olduğu mahlep (köy şivesiyle mehlep)köyümüzde fazla bulunduğu için köy ekonomisine ek kazanç sağlamaktadır.Bu bitkinin toplanması ve işlendikten sonra ilaç sektöründe kullanılmak üzere satılarak maddi kazanç sağlanmaktadır. Güzel kokulu çiçekleri beyaz renktedir. Küçük, 5 – 6 mm büyüklüğündeki meyve olgunlaşınca siyah bir renk alır.Çok olgunlaşınca karamuk dediğimiz hale gelir.Karamuk halinde iken mehlebin yenilen meyve kısmı eski hatıralarda hala yeri olan ayrı bir lezzet olarak hatırlanmaktadır.
Mahlebin Faydaları:
İdrar söktürücüdür.
Tonik etkisi vardır.
Afrodizyak olarak kullanılır.
Astım, balgam sökücü olarak kullanılır.
Prostat tedavisinde,
Şekeri düşürmede faydalıdır,
mahlep

800px-Prunus_mahaleb2

4

Bir Cevap Yazın